Egészség

3 nap, 3 vitamin, mínusz 3 kiló: a legegészségesebb fogyás a vitamindiétával

3 nap, 3 vitamin, és mintha újjászülettünk volna!

Így csináljuk:

A három napra összeállítottunk egy-egy reggelit, ebédet és vacsorát. Ezen felül napi egy-két köztes étkezést is beiktathatunk, így körülbelül napi 1200 kalóriát fogunk elfogyasztani.

Az első nap ételeiben extra adag A-vitamin található, amely gyorsítja a sejtmegújulást, feszessé és simává varázsolja a bőrt

A második nap sok C-vitamint ehetünk, amely felgyorsítja a zsírégetést, ráadásul segít megkötni a kollagént is, így erősíti a kötőszöveteket.

A diéta harmadik napján pedig E-vitaminban gazdag ételek kerülnek a tányérunkra. Az E-vitamin azért fontos, mert segít befogni a káros szabad gyököket a sejteken belül és azokon kívül is.

A-vitamin: a szép bőr alapja

Reggeli: Májas magos zsömle (316 kalória)
Keverjünk össze 50 gramm kenőmájast 2-2 evőkanál apróra kockázott uborkával és retekkel. Vágjunk félbe két pici magos zsömlét, kenjük meg vékonyan vajjal, majd májas keverékkel.

Ebéd: Répás-karalábés felfújt (320 kalória)
375 gramm sárgarépát és 250 gramm karalábét felszeletelünk, és sós vízben előfőzünk. 1 csokor turbolyát felaprítunk, hozzáadunk100 gramm tejfölt, 1 tojást, 1 gerezd fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Sütőformát kikenjük vajjal, elosztjuk benne a zöldségeket, ráöntjük a szószt, megszórjuk 10 gramm reszelt sajttal és 15 gramm napraforgómaggal, majd előmelegített sütőben 200 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük.

Vacsora: Sonkás saláta (245 kalória). Leveleire szedünk 100 gramm fejes salátát. ½-½ körtét és almát felkockázunk, majd vajban 25 gramm fenyőmaggal megpárolunk. 50 gramm fekete erdő sonkát csíkokra vágva megpirítunk,
és a többihez adjuk. 2 evőkanál balzsamecetet 2 evőkanál vörösborral összeforralunk, hozzáadunk ½ teáskanál mustárt, 1 teáskanál mézet, sózzuk, borsozzuk, és a salátára locsoljuk.

Falatkák:

  • 200 gramm sült sütőtök
  • 50 gramm szardínia egy szelet teljes kiőrlésű kenyérrel

C-vitamin a karcsú alakért

Reggeli: Ananász- narancs shake (295 kalória) 100 gramm zsírszegény joghurtot összekeverünk 100 ml ananászlével, 100 ml narancs-lével, ½ evőkanál citromlével, 100 ml ásványvízzel és 2 evőkanál grenadine-sziruppal.

Ebéd: Töltött paprika (336 kalória)
1 zacskó rizst a csomagoláson olvasható utasítás szerint megfőzünk. 2 kisebb paprikát félbevágunk, a magokat és az ereket eltávolítjuk. 100 gramm darált húst megsütünk 1 teáskanál olajban, majd hozzáadunk 50 gramm paradicsomos-paprikás ízesítésű krémsajtot és a főtt rizst. Sóval, borssal, pirospaprikával és kevés cukorral ízesítjük, majd beletöltjük a paprikákba. Tűzálló tálba helyezzük őket, alájuk locsolunk egy kis vizet, és előmelegített sütőben 200 fokon
20 perc alatt készre sütjük.

Vacsora: Sütőben sült burgonya (366 kalória)
2 burgonyát előfőzünk, 1 fej hagymát és 75 gramm húsos szalonnát csíkokra vágunk, és megpirítunk. A burgonyákat alufóliába csomagoljuk, és 200 fokos sütőben 30 percig sütjük. Apró kockákra vágunk 75 gramm uborkát, összekeverjük 150 gramm túróval, 50 gramm krémsajttal és ½ evőkanál mustárral, majd sóval, borssal és egy csipet cukorral ízesítjük. A kész burgonyákat bevágjuk, majd beletöltjük a túrós krémet és a szalonnás hagymát.

Falatkák

  • 2 apróra vágott grépfrút 300 gramm zsírszegény joghurttal és 2 ek. búzapehellyel, nyírfacukorral édesítve
  • 2 kivi és 1 narancs

E-vitamin a fiatal sejtekért

Reggeli: Teljes kiőrlésű kenyér túróval (214 kalória)
2 szelet teljes kiőrlésű kenyeret megkenünk 2 teáskanál vajjal, majd elosztunk rajtuk 100 gramm túrót. Felszeletelünk 2 paradicsomot, 100 gramm újhagymát és 100 gramm uborkát, és rátesszük a kenyerekre, majd megszórjuk egy kis petrezselyemmel.

Ebéd: Juhsajtos káposzta (300 kalória)
1 fej hagymát felkarikázunk. 1 kis üveg vörös káposztát szétterítünk egy tűzálló tálban, elosztjuk rajta a hagymát, és megszórjuk 100 gramm felkockázott juhsajttal. ¼ csokor kakukkfű leveleit összekeverjük 2 teáskanál mézzel, 2 teáskanál olajjal, sóval és borssal, majd ráöntjük a sajtos káposztára. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 10 perc alatt megsütjük.

Vacsora: Kelkáposztás halfilé (555 kalória)
4 burgonyát meghámozunk, és sós vízben megfőzünk. Felkockázunk 1 hagymát és 2 sárgarépát. 400 gramm kelkáposztát csíkokra szelünk. Serpenyőben felmelegítünk 2 teáskanál vajat, a hagymát üvegesre pirítjuk benne, majd hozzáadjuk a répát és a káposztát. Felöntjük ¼ liter húslevessel, és 5 percig fedő alatt pároljuk. Beleöntünk 100 ml zsírszegény tejet, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük. 400 gramm halfilét sózunk, 2 teáskanál lisztben megforgatunk, és 4 teáskanál vajban megsütünk. A halat a burgonyával és a káposztával tálaljuk.

Falatkák

  • 20 szem natúr mandula
  • 200 ml sárgarépalé 200 gramm joghurttal, sóval, borssal ízesítve

Fotó: pexels