Egészség

Se súlyfelesleg, se nátha: evéssel teszi ellenállóvá a szervezetet az új diéta

Akár egy könnyed diéta a segítségével is megelőzhetjük a megfázást és az influenzát. Sőt, a kéthetes kúra alatt akár öt kilótól is megszabadulhatunk!
natha elleni diéta

A tökéletes kombináció

Már sok olyan ételről hallottunk, amelynek immunerősítő hatása van, ám egy jeles táplálkozási szakértő, Dr. Joel Fuhrman kitalált egy olyan diétát is, ami segít abban, hogy felkészítse a szervezetünket a közelgő influenzaszezonra, így garantáltan elfelejthetjük a lázat és a megfázást. A diéta lényege nemcsak abban rejlik, hogy olyan zöldségeket, gyümölcsöket kell ennünk, amelyeknek magas a vitamintartalma, hanem megfelelően kell kombinálni őket ahhoz, hogy valóban megerősítsék az immunrendszerünket. Ráadásul a doktor kifejlesztett egy olyan táplálékpiramist, ami leírja, hogyan kell étkeznünk ahhoz, hogy egészségesek legyünk.

Az egészséges piramis

Az új táplálékpiramis alapján naponta legalább nyolcszor kell zöldséget ennünk. A doktor azt ajánlja, hogy az előírt mennyiség fele legyen nyers, mert főzés közben elveszik a szükséges tápanyagok egy része. A következő fontos csoportot a gyümölcsök jelentik, amiből hat darabot kell enni naponta, és mellette a fehérjében gazdag diófélékről, magvakról és a különböző hüvelyesekről sem szabad megfeledkeznünk. Ugyanis tanulmányok kimutatták, hogy ha a diófélékben lévő vegyületeket kombináljuk a zöldségekkel, különösen a hagymával, gombával, akkor a testünk öngyógyító és védekezőképessége egyből magasabb fokozatra kapcsol. Vagyis egy tökéletes napi étrend zöldségek, gyümölcsök, magvak arányos felosztásából áll össze. A diétát két hétig kell tartani, hogy valóban hatásos legyen!

Legfontosabb szabályok

✔ Együnk minden nap egy nagy tál salátát, ami salátalevél, paradicsom és nyers zöldségek keverékéből áll, vagy pedig az ebéd és a vacsora is tartalmazzon salátát, zöldköretet (minél gyakrabban adjunk hozzá gombát és hagymát)

✔ Egytálételként is fogyasszunk babból vagy más hüvelyesből készült fogásokat, a leves különösen ajánlott

✔ Naponta legalább háromszor együnk friss gyümölcsöt (főleg narancsot, szilvát, gránátalmát, grépfrútot)

✔ Egy marék diót, mandulát adjunk a fogásokhoz

✔ Szénhidrátokat és tejtermékeket a diéta alatt csak kismértékben szabad enni

Az „Erő” listája

Elég csak ránézni a következő felsorolásra ahhoz, hogy tudjuk, milyen zöldségeket, gyümölcsöket kell beszereznünk a diétához. Dr. Fuhrman egy százas skálán pontozta a különböző ételeket, hogy milyen erős az immunrendszervédő képességük.

Kelkáposzta 100
Kelbimbó 90
Spenót 82
Fejes káposzta 59
Brokkoli 52
Karfiol 51
Római saláta 45
Zöld és piros paprika 41
Póréhagyma 36
Eper 35
Gomba 35
Paradicsom 33
Gránátalma 30
Répa 30
Málna 27
Narancs 27
Vörös szőlő 24

Influenzafelejtő müzli

Hozzávalók:
■ 50-50 gramm szárított sárgabarack, áfonya, szilva, mazsola
■ 20-25 gramm dió, mogyoró, szezámmag, napraforgómag
■ 120 gramm zabpehely
■ 1 evőkanál méz
■ 1 teáskanál körteszörp
■ 3 teáskanál citromlé
■ 1 teáskanál napraforgóolaj
Elkészítése:
A gyümölcsöket és a magvakat apróra vágjuk, majd hozzáadjuk a többi adalékot. A masszát kiolajozott sütőlemezre kenjük, és 12 percig sütjük. Végül téglalap alakzatokat vágunk.

Náthaűző kelkáposzta-saláta

Hozzávalók:
■ 200 gramm kelkáposzta
■ 40 gramm ribizli (mirelit is jó)
■ 40 gramm aszalt paradicsom
■ 3 újhagyma
■ 1 evőkanál citromlé
■ 2 narancs leve
■ 1 evőkanál fenyőmag
Elkészítése:
A hozzávalókat felszeleteljük, és egy nagy tálban összekeverjük. Egy estére hűtőben állni hagyjuk, tálaláskor megszórjuk fenyőmaggal.

Vírusölő zöldségleves

Hozzávalók:
■ 100 gramm zöldborsó
■ fél liter víz
■ 5 közepes cukkini
■ 750 ml sárgarépalé (bioboltban kapható)
■ 750 ml zellerlé (bioboltban kapható vagy pedig egy csokor turmixolt leve)
■ 1 teáskanál vegeta
■ 2 közepes apróra vágott hagyma
■ 1 újhagyma felszeletelve
■ 60 gramm kesudió
■ 140 gramm apróra vágott gomba
Elkészítése:
Feltesszük főni a zöldborsót. Miután felforrt a víz, lassú tűzön folytatjuk. Hozzáadjuk a cukkinit, a répa- és zellerlevet, a vegetát, a hagymát és az újhagymát. Végül a gombát, megvárjuk, amíg minden puhára fő, és kesudióval tálaljuk.