Spárgás-sonkás batyuk
Hozzávalók 4 nagy batyuhoz:
• 25 dkg liszt
• fél tasak instant élesztő
• 3 dkg vaj
• só
• 1 dl natúr joghurt
• 4 szelet főtt sonka
• 8-12 db zöld spárga, vastagságtól függően
• 1 db tojás
• kristályos tengeri só
1. A lisztet elkeverjük az élesztővel, egy teáskanál sóval, hozzáadjuk a vajat, a natúr joghurtot, összegyúrjuk a tésztát, és annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy lágy kenyértésztát kapjunk. Ha már simára gyúrtuk a tésztát, szobahőmérsékleten 1,5 óráig kelesztjük.
2. A spárgákat megpucoljuk, sós vízben 5 perc alatt előfőzzük, és lecsepegtetjük őket. A megkelt tésztát 4 részre osztjuk, nagyobb téglalapokra kinyújtjuk. A méretre vágott spárgákat beletekerjük a sonkába, egy-egy tésztalapra helyezzük őket, majd azokat kettéhajtjuk, és ismét téglalap alakúra formázzuk.
3. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük a téglalapokat, éles késsel vékonyan bevagdossuk a tetejüket, újabb 25-30 percig hagyjuk kelni őket. Közben a sütőt 220 fokra előmelegítjük.
4. A batyukat megkenjük felvert tojással, megszórjuk kristályos tengeri sóval, és előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt készre sütjük.
Fotó: Vrábel Kriszta