Ringlószilvás-mákos gombóc
Hozzávalók 12 db gombóchoz:
• 80 dkg krumpli
• 1 db tojás
• kb. 30 dkg liszt
• csipet só
• 6 szem ringlószilva
• 2 evőkanál porcukor
• 1 evőkanál őrölt fahéj
• 5 dkg durvára darált mák
• 3 dkg porcukor a tálaláshoz
1. A krumplit héjastól puhára főzzük, hűlni hagyjuk, és megpucoljuk. Villával összetörjük, ha kihűlt, hozzáadjuk a tojást, összedolgozzuk egy csipet sóval és annyi liszttel, amennyit felvesz. 30 percig pihenni hagyjuk.
2. A ringlót kimagozzuk, megfelezzük, megforgatjuk fahéj és porcukor keverékében.
3. A tésztát 12 részre osztjuk, egy-egy szilvadarab köré gombócot formázunk belőle. Lobogó sós vízben, a víz felszínére emelkedéstől számítva 1-2 perc alatt puhára főzzük őket.
4. A leszűrt gombócokat meghempergetjük a mákban, porcukorral tálaljuk.
Fotó: Vrábel Kriszta