Konyha

Melengető fogások: Zöldséges-paradicsomos gulyás – Recept

A téli hidegben, zimankóban jólesnek a testet-lelket felmelegítő, laktató finomságok. Kedveskedjünk a családunknak velük, ha átfagyva érkeznek haza!

Zöldséges-paradicsomos gulyás

Hozzávalók 6 adaghoz:
• 50 dkg marhalábszár
• 3 szál sárgarépa
• 1 szál fehérrépa
• 3 szál szárzeller
• 1 kis fej karalábé
• 1 kis fej zellergumó
• 3 szem krumpli
• 1 kisebb cukkini
• 10-12 szem kelbimbó
• pár rózsányi brokkoli
• egy kis csokor zellerzöld
• szárított kakukkfű és zsálya, ízlés szerint
• 4 dl paradicsompüré
• 1 fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 evőkanál olívaolaj
• 1 evőkanál őrölt pirospaprika
• só, frissen őrölt bors

1. A felkockázott hagymát olívaolajon puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a kockára vágott húst, lepirítjuk, majd a piros paprikát is rászórjuk. Ezt is átfuttatjuk a zsiradékon, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi.
2. A húst lefedve 2 órán keresztül pároljuk. Ezután hozzákeverjük a leveshez a paradicsomszószt, a zöldfűszereket és a zúzott fokhagymát. Ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk, és további 30 percig főzzük.
3. A brokkoli és a kelbimbó kivételével a felkockázott vagy felkarikázott zöldségeket is az ételhez adjuk. Ismét felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Sóval és borssal ízesítjük, és addig főzzük, amíg a hús és a zöldségek is kellően puhára főnek. Az utolsó pár percben a rózsákra szedett brokkolit és a darabolt kelbimbót is beletesszük.

Fotó: Vrábel Kriszta