Ribizli lekvár
Hozzávalók:
2 kg szép ribizli
1 kg cukor
A ribizlit megtisztítjuk, a gyümölcsszemeknek a szárakról leszedéséhez villát használhatunk. Ha már teljesen tiszta a gyümölcs, tálba tesszük, és rászórjuk a cukrot. Letakarva 12 óráig hagyjuk állni, aztán egy lábasban, közepes lángon, folyamatosan kevergetve főzzük, amíg besűrűsödik. Aki szereti a levendula ízét, ekkor beletehet 1-2 levendulaágat is. A lekvárt csírátlanított, felmelegített üvegekbe kanalazzuk, rácsavarjuk a fedőt, 5 percre fejre állítjuk az üvegeket, majd 24 órára dunsztba tesszük. Aki nem kedveli benne a magokat, a cukorral beszórás előtt át is passzírozhatja a gyümölcsöt.
Sárgabaracklekvár
Hozzávalók:
3 kg sárgabarack
1,5 kg cukor
2 narancs leve
A sárgabarackot forró vízbe mártva meghámozzuk, kimagozzuk, tálba tesszük, elkeverjük 2 narancs kifacsart levével, beszórjuk a cukorral, és 12 órára letakarva félretesszük. Ha már jó levet eresztett, lábasba tesszük, és közepes lángon folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. A kész lekvárt csírátlanított, felmelegített üvegekbe kanalazzuk, rácsavarjuk a fedőt, 5 percre fejre állítjuk az üvegeket, majd 24 órára dunsztba tesszük.
Fotók: Meglepetés, Unplash,