Konyha

Márton napi libalakoma olcsón: 3 hagyományos recept képpel

A néphagyomány szerint a következő év bőségét biztosíthatjuk be azzal, ha ilyenkor liba kerül az asztalra. Ha elhisszük a babonát, ha nem, erre a jeles napra különlegességekkel is készülhetünk.
libamell savanyúkáposztás tésztával

Pecsenyelibamáj szilvás hagyma-chutney-val (550 Ft egy adag)

pankó morzsás pecsenye libamáj

Hozzávalók 4 adaghoz:
• 50 dkg pecsenye libamáj
• 2 db tojás
• kb. 10 dkg liszt
• 15 dkg pankó morzsa
• olaj a sütéshez
A chutney-hoz:
• 1 nagy fej lila hagyma
• 25 dkg szilva
• 1 evőkanál méz
• 1 dl vörös balzsamecet
• 2 evőkanál olívaolaj
• só, frissen őrölt bors

A chutney-hoz olívaolajon 10 percig dinszteljük a vékonyra szelt lila hagymát. Megsózzuk, megborsozzuk, felöntjük a balzsamecettel. Hozzáadjuk a mézet, a magozott szilvát, és kb. 30 perc alatt pépesre főzzük. Sóval, borssal ízesítjük.

A megtisztított májat hagyományos módon bepanírozzuk: először lisztbe, majd a felvert tojásba forgatjuk, végül a pankó morzsába hempergetjük. Csak lazán, ne lapogassuk rá a morzsát a májra!

Közepesen forró, bőséges olajban aranybarnára sütjük a panírozott májak mindkét oldalát. Fedjük le sütés közben, mert a máj váratlanul is fröcskölhet. Papírtörlőre szedjük, hogy lecsepegjen róla a felesleges zsiradék. A chutney-val, előételként tálaljuk.

Tárkonyos libaleves burgonyagombóccal (680 Ft egy adag)

tárkonyos libaleves burgonyagombóccal

Hozzávalók 6 adaghoz:
• 60-70 dkg libaaprólék
• 30 dkg libamell
• 20 dkg sárgarépa
• 20 dkg fehérrépa
• 20 dkg zeller
• 15 dkg zöldborsó (fagyasztott)
• 2 fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 25 dkg burgonya
• 1 db tojás
• kb. 15 dkg liszt
• 1 citrom
• só, frissen őrölt bors
• 1 teáskanál őrölt pirospaprika
• 1 teáskanál szemes bors
• 4 evőkanál szárított, morzsolt tárkony
• olaj

Alaplevet főzünk: a megtisztított libaaprólékot fazékba tesszük, felöntjük 1,5 l hideg vízzel, hozzáadunk 1 fej vöröshagymát félbevágva, a felszeletelt fokhagymákat és a szemes borsot. Felforraljuk, és 1,5-2 órán át gyöngyözve főzzük.

Közben a hámozott, kockákra vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, és hűlni hagyjuk. Villával összetörjük, hozzáadjuk a tojást és annyi lisztet, hogy lágy, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Megsózzuk, 2 evőkanál tárkonnyal ízesítjük. Lisztezett kézzel kis gombócokat formázunk belőle, amelyeket félreteszünk.

A másik fej hagymát finomra vágjuk, kevés olajon puhára dinszteljük. Hozzáadunk 2 evőkanál tárkonyt és a pirospaprikát, majd a megtisztított, feldarabolt zöldségeket. Megsózzuk, megborsozzuk, beletesszük a vékony csíkokra vágott libamellet. Együtt dinszteljük a keveréket, majd felöntjük az alaplével, és lefedve, takaréklángon 30 perc alatt puhára főzzük a zöldségeket és a húst. A gombócokat óvatosan a forró levesbe szedjük, és kb. 8-10 perc alatt készre főzzük benne. Sóval, borssal, citromlével ízesítjük.

Libamell savanyú­káposztás-tésztával (1050 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:
• 60 dkg libamellfilé
• 50 dkg savanyú káposzta
• 15 dkg húsos füstölt szalonna
• 1 kis fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 30 dkg fodros kockatészta
• só, frissen őrölt bors

Egy nagy serpenyőben zsírjára sütjük az apróra kockázott szalonnát, és megdinszteljük vele a szintén apróra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk az összevágott káposztát (nem szükséges leöblíteni, csak akkor, ha nagyon savanyú). Takaréklángon a káposztát is lassan átdinszteljük a szalonnazsíron. Itt-ott le is piríthatjuk.

Közben lobogó, sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, majd összekeverjük a serpenyőben a káposztával. Nagy lángon átpirítjuk, borssal ízesítjük.

A libamelleket megtisztítjuk, de nem fűszerezzük. Egy nagy serpenyőben a bőrös felüknél kezdve körbepirítjuk a húsokat, teljesen kisütjük a zsírjukat, majd áthelyezzük a libamelleket egy tűzálló tálba, és 250 Celsius-fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük őket. Szeletelés előtt alufóliával lefedve pihentetjük a húst 8-10 percig. A felvágott szeleteket tengeri sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük.

Fotó: Vrábel Kriszta