Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 15 dkg liszt
- 5 dl húsleves
- 40 dkg főtt (levesben) marhahús
- 10 dkg főtt, füstölt sonka
- frissen őrölt bors
- só, szerecsendió
- 1 fej vöröshagyma
- liszt, zsemlemorzsa
- 2 tojás a panírozáshoz
- olaj a sütéshez
a krumplipüréhez:
- 1 kg burgonya
- 1,5 dl tej
- 15 dkg tejszínes, natúr krémsajt
- só, bors
A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, átforgatjuk rajta, majd fokozatosan felöntjük a húslevessel. Főzzük, mint egy besamelt. Sűrű masszát kapunk. Hozzákeverjük a ledarált főtt marhahúst és a ledarált főtt sonkát. Sóval, borssal, lereszelt vöröshagymával, szerecsendióval ízesítjük. Hagyjuk pihenni a masszát, majd kis gombócokat formázunk belőle, ezeket először a lisztben, majd a felvert, sózott tojásokban, végül a zsemlemorzsában megforgatjuk. Forró olajban ropogósra sütjük őket.
A püréhez a krumplit sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, hozzáadjuk a tejet, villával pürésítjük, hozzákeverjük a krémsajtot, sózzuk, borsozzuk, és a kisült húsgombócokkal tálaljuk.
950 kcal, 98 g szénhidrát/adag