Egészség Riportok

A jó zsírok olvasztják a hájat: 10 nap alatt 5 kiló mínusz csokival és csipsszel

Elterjedt nézet, hogy fogyókúra közben nem szabad zsírosat és finomságokat enni, de ez egy téves elképzelés. A karcsúbb alak érdekében még több zsírt kell ennünk, de csak a jobb fajtákból.

10 nap alatt 5 kilót égetnek le a telítetlen zsírok

Gyakran azért adjuk fel a fogyókúrát, mert nem bírjuk ki kedvenc nassolnivalónk nélkül. Elterjedt, hogy a csokit, a chipset vagy a rágcsálni való magvakat nem lehet beilleszteni a diétás étrendbe, de ezt szerencsére megcáfolták. A kutatók úgy gondolják, hogy a súlyvesztés akkor gyorsul fel, ha sokkal több telítetlen zsírt eszünk. Ez többféle finom ételben megtalálható, többek közt az étcsokoládéban, a dióban vagy a halakban. Az ilyen élelmiszerekből összeállított 10 napos menüsorral akár 5 kilótól is megszabadulhatunk úgy, hogy közben még a kedvenc ízeinkről sem kell lemondanunk. Így pedig nem fogjuk feladni a diétát. Lényeges azonban, hogy hagyjuk el az olyan rossz zsírokat (telített zsírok, elsősorban állati eredetűek), melyek elősegítik a hízást. Ilyen például a vörös hús, a vaj vagy az édes kekszek.

A jó zsírok amellett, hogy támogatják a fogyást, segítenek leoldani az érfalakról a lerakódásokat, csökkentik a koleszterinszintet, vagyis pont ellentétes a hatásuk a telített zsírokéval. Az a legjobb, ha a napi teljes kalóriabevitel 30-40%-a telítetlen zsírokból áll.

Jó tudni!

Telített zsírokat főként az állati eredetű ételek tartalmaznak, de a növényi pálmazsír és a kókuszzsír is a rossz zsírokhoz tartozik. Rejtett formában megtaláljuk a telített zsírokat a felvágottakban és a kemény sajtokban is.

Alapok

✔ A 10 napos étrend reggelit, ebédet és vacsorát tartalmaz. Emellett napi két kisebb étkezés is megengedett, de csak jó zsírokat tartalmazó ételekből.
✔ Lényeges, hogy minden nap igyunk meg minimum 2 liter vizet, valamint gyógyfüvekből készített italt vagy fekete teát. Üres kávét is szabad inni.
✔ Az alkohol tilos!
✔ Az első 5 napi menüsort a következő öt napban ismételjük meg, a sorrend nem lényeges, cserélgethetjük is azokat.

Jó zsírokat tartalmazó ételek:

• Zöldségek és gyümölcsök. Különösen sok van a bogyós termésű gyümölcsökben, például a körtében, almában (főként a héjukban!), a zöldségek közül az avokádó a kiemelkedő.

• Olajok közül: olíva, szója, repce, napraforgó, szezámmag, szőlőmag, tökmag. (Az extra zöld olívaolaj nem hőálló, ezt ne használjuk sütéshez!)

• Olajos magvak.

• Növényi és halolajak.

• Olajos húsú halak. (pl. lazac, makréla, szardínia)

Mintaétrend

1. nap:
Reggeli: sovány tejjel készített zabkása, a tetejére szórjunk egy kockányi reszelt étcsokoládét.
Ebéd: grillezett csirkemellből készült saláta. Elkészítése: grillezzünk meg egy szelet csirkemellet, vágjuk kockákra. Keverjünk össze egy adag mix zöldsalátát 1 apróra vágott paradicsommal, egy felszeletelt avokádóval, és adjunk hozzá még fél felszeletelt kígyóuborkát. Végül keverjük bele a grillezett csirkemellet.
Vacsora: Sült virsli és házi készítésű burgonyaszirom. Süssünk meg kevés olívaolajon egy darab virslit. Egy ökölnyi nagyságú burgonyát vágjunk vékony szeletekre, spricceljük be olívaolajjal, és süssük ki. Zöldfűszerekkel ízesíthetjük, salátával tálaljuk.

2. nap:
Reggeli: 2 szelet pirítós vékonyan megkenve mogyorókrémmel.
Ebéd: 1 szelet natúr sült hal párolt rizzsel és salátával.
Vacsora: Laktató salátamix. Elkészítése: 1 db párolt sárgarépa, 2 db kisebb főtt burgonya, 2-3 evőkanál főtt csicseriborsó, 1 párolt cukkini, 2-3 db párolt gomba, 4 kanál főtt barna rizs. Vágjuk egyforma darabokra a hozzávalókat, majd keverjük össze.

3. nap:
Reggeli: egy banán felszeletelve és leöntve egy evőkanál natúr joghurttal.
Ebéd: egy teljes kiőrlésű zsemlébe rakjunk paradicsommal és avokádóval elkevert salátakeveréket, egy kis marék olívaolajon sütött hasábburgonyával tálaljuk.
Vacsora: Natúr sült hal párolt zöldbabbal.

4. nap:
Reggeli: egy marék áfonyát és egy szeletelt banánt keverjünk össze, majd szórjuk meg egy kanál étcsokoládéval.
Ebéd: avokádósaláta paradicsommal és uborkával keverve, egy kis mustárral és őrölt fekete borssal ízesítve, pirított napraforgómaggal megszórva. Pirítóssal tálaljuk.
Vacsora: sült virsli saját készítésű chipsszel.

5. nap:
Reggeli: spenótos omlett. Elkészítése: pirítsunk meg olívaolajon vöröshagymát, rakjunk rá egy maréknyi megfonnyasztott spenótlevelet, és keverjük össze. Egyesével keverjünk hozzá 2 db tojást, és öntsük fel 1 dl sovány tejjel. Ezután tegyünk rá fedőt, és a legkisebb lángon süssük készre az omlettet.
Adjunk mellé egy szelet pirítóst és paradicsomot.
Ebéd: egy tányér lencseleves, desszertnek egy szelet étcsokoládé.
Vacsora: grillezett csirkemelles szendvics. Olívaolajon grillezzünk meg egy szelet csirkemellet. Egy teljes kiőrlésű kenyérszeletre rakjunk vegyes salátát, és helyezzük rá a húst.

Fotó: profimedia

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete