Címlapsztori Sztárok

Szűcs Judith: „Otthon én doromboló cica vagyok”

Egy ízig-vérig hölgy, akit diszkókirálynőként ismerünk, de odahaza szelíd, gondoskodó háziasszony, aki piacra jár, süt-főz. Szűcs Judith túl a hetvenedik évén is táncolni hívja a közönséget.

Tavaly augusztusban töltötte be a hetvenedik évét. Eredetileg akkor szerettük volna Szűcs Judithot a címlapunkon köszönteni, de a sors másként rendezte.

„Életemben kétszer voltam igazán mélyponton. Először az édesanyám elvesztésekor és a válásomkor, ami azonos időpontra esett, 40 éves koromban, másodszor pedig a koronavírus-járvány alatt. Volt egy kis poszt-Covid ízületi fájdalmam, ami mostanra múlt el. Van egy remek gyógytornászom, aki formába hozott, mivel az én koromban már nem akarok nehéz súlyzókat emelgetni. Most már újra jövök-megyek, és szépen telik be fellépésekkel a naptáram” – meséli jókedvűen az énekesnő, aki új frizurával, rövidebb hajjal is remekül néz ki, és esze ágában sincs letagadni a korát. Hosszú évek után először vállalt műtermi fotózást. „Félreértés ne essék, nem akartam elbújni a kerek születésnapom elől, mert nincs gondom vele, hiszen nagyon sok szép élményem van, amire jó szívvel emlékszem vissza.”

Szécsi Pál elrabolta a szívét

Judith már fiatalon olyan legendákkal szerepelt együtt, mint Máté Péter, Cserháti Zsuzsa vagy Szécsi Pál.

„Ez utóbbi férfi néhány hónapra el is rabolta a szívemet – árulja el nevetve. – Palika kilenc évvel volt idősebb nálam, de a megismerkedésünkkor mindketten a húszas éveinkben jártunk, így szinte fel sem tűnt a korkülönbség. Sokszor léptünk fel együtt, a románc így alakult ki köztünk. Kedves és közvetlen férfi volt, de sokat szorongott, az öngyilkosságtól nem lehetett megmenteni. Akkoriban Cserháti Zsuzsival is nagyon jóban voltam, egyszer még egy kádban is közösen fürödtünk. A 70-es években egy ausztriai fesztiválon voltunk, de már nem volt annyi időnk, hogy egymás után készüljünk el a fellépésre, ezért az volt a leg­gyorsabb megoldás, ha együtt ugrunk be a kádba.”

Fiatal korában fodrászként dolgozott

Az énekesnő a diszkó­korszak tetőpontján nemcsak hazánkban, de külföldön is rendkívül népszerű volt. Németországban, Máltán, Kubában, az Egyesült Államokban és Japánban is szerepelt. A legbájosabb hölgynek választották a tokiói Yamaha Fesztiválon. Igazi bombázónak számított, a férfiak a lábai előtt hevertek. Egyszer még az indián filmekből ismert Gojko Mitić is a sofőrje volt!

„Drezdában léptünk fel egy tévéműsorban. A forgatás után felajánlotta, hogy elvisz a saját kocsiján Berlinbe. Végignevetgéltük az utat, aztán meghívott az Adrián horgonyzó hajójára, de azt már nem fogadtam el” – meséli Judith, aki akkoriban a népszerűsége csúcsán volt.

„Már nem emlékszem, hogy Dévényi Tibor vagy B. Tóth László hívott-e engem először diszkókirálynőnek, de örülök, hogy itthon én vagyok a műfaj legsikeresebb előadója. A közönség négyszer választott meg az év énekesnőjének. Sokan próbáltak utánozni, de szerencsére a rajongók kitartottak mellettem, a mai napig szeretik és hallgatják a slágereimet. Rendszeresen hívnak falunapokra, céges bulikra, esküvőkre és születésnapokra fellépni, és én mindig boldogan megyek, mert ez azt jelenti, hogy a közönség érzelmileg kötődik hozzám, az életük része vagyok. Nagyon megható jelenetek történnek velem. Legutóbb például egy házassági évforduló meglepetésvendége voltam. A feleség nagyon meglepődött, amikor váratlanul előjöttem a takarásból, és elkezdtem énekelni. Régi álma vált valóra azzal, hogy a kedvenc dalaimat élőben adtam elő nekik. Látni a könnybe lábadt szemeket, ezért is érdemes találkozni a közönséggel.”

Kenyéren és szalonnán nőtt fel

Judith már ötévesen beleszeretett a színpadba. „Apukám cipész volt, de a postás zenekarral gyakran fellépett, mandolinozott. A bátyáim is zenéltek, miközben gitáron kísértek, én a Pancsoló kislány című slágert adtam elő. Anyukám varrta a fellépőruháimat, és az ő pirosítójával festettem ki az arcomat. Mindig szerettem közönség előtt szerepelni.”

Az énekesnő ötgyermekes családba született. „Szegények voltunk, heten laktunk egy 53 négyzetméteres házban, Sashalmon. Gyerekkorom nélkülözése egy életre bevésődött a zsigereimbe, szinte kenyéren és szalonnán nőttünk fel. Ma sem élek tékozlóan. Mindig mindennek megnézem az árát” – mondja Judith, akinek az édesanyja volt a szövetségese.

A szülei dolgos emberek voltak

„Anyukám támogatta az énekesnői karrieremet. Takarítónő volt, de olyan kézügyességgel megáldva, hogy reggel megbeszéltük, mit szeretnék az esti fellépésen viselni, és napközben a Singer gépén megvarrta nekem a ruhát. Csodákat kreált a textíliákból. Szerintem, ha egy módosabb családba születik, divattervező lehetett volna, csak hát neki már fiatalon dolgoznia kellett, a három elemi elvégzése után nem tanulhatott tovább.”
Judithnak fodrász végzettsége van, öt évig egy Andrássy úti üzletben is dolgozott.

„Anyukám találta ki, hogy legyek női fodrász, a 60-as években ez divatos szakmának számított, biztos megélhetést jelentett. Egy ideig párhuzamosan csináltam az éneklést és a civil szakmámat, de szerencsére megnyertem az 1972-es Ki mit tud?-ot, így már csak az énekesi karrierre kellett koncentrálnom. A kezdeti évek nagyon döcögősen mentek, vezetékes telefonunk sem volt, utcai fülkéből hívtam fel a szervezőket, hogy vigyenek magukkal fellépni. Én repültem ki legkésőbb a szülői házból. 29 évesen vettem meg az első lakásomat.”

A lánya spirituális beállítottságú

Az énekesnő tíz év házasság után, 1995-ben vált el a férjétől. Ebből a kapcsolatából született meg egy szem lánya, Fülöp Tímea Rita, aki akárcsak az édesanyja, ízig-vérig nő, de egészen más irányban ismerte fel a hivatását.

„Timi rendkívül érzékeny, és a médiumi képességeit mások segítésére alkalmazza. Holisztikus gyógyászattal foglalkozik, továbbá ő az egyik legismertebb hazai ásványékszer-készítő. Sokat segít nekem, lelkileg támogat. 25 éves korában megjelent számára Jézus, és azóta arra biztat engem is, hogy hozzá forduljak bizalommal. A dolog működik, egyre inkább úgy érzem, hogy kegyes hozzám a sors, hiszen olyan sok jó dolog történik velem.”

Ez a Timivel közös kedvenc képe

„Gyűrűs menyasszony vagyok”

A szakmai sikerek mellett Judith magánélete is harmonikus. A válása után a szerelem ismét rátalált.

„Véletlenül ismerkedtem meg a bátyám egy lett származású barátjával, aki már 14 éve a párom. Ő akkor jött az életembe, amikor már lemondtam a  társról. A vőlegényem civil, ezért nem szoktunk együtt mutatkozni. Nem mentem újból férjhez, de gyűrűs menyasszony vagyok, és úgy élünk, mint egy házaspár. Lesi minden gondolatomat, figyelmes és humoros, számomra ez a két dolog nagyon fontos egy férfiban. Erős egyéniség, de én is az vagyok, ám mellette megszelídültem. Gondoskodó nő lettem, aki piacra jár, süt-főz, aggódik. A családommal töltött idő nagyon fontos nekem. A közönség diszkókirálynőként ismer, de itthon én egy doromboló cica vagyok” – teszi hozzá viccesen.

Ugye te is táncolsz még?

A diszkózene ikonikus énekesnője szerencsésen túlélte a különböző divathullámokat. A karrierje a 70-es, 80-as években tetőzött, de a slágereire a mai napig mindenki szívesen táncol. „Úgy érzem, most már felesleges új dalokat készítenem, mert a régiekre kíváncsiak. Egy másfél órás műsor még kevés is, annyi slágerem van. Gyerekek és nagyszülők egyaránt ismerik a dalaimat. Örülök, hogy sok embernek szereztem örömöt az elmúlt öt évtizedben.”

Fotó: Schumy Csaba, archív

Smink-haj: Szabó Lilla • stylist: Tóth Rita Linda • ruha: Mohito, Reserved

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete