Egészség

Ötször annyit ér, mint a C-vitamin, mégis alig használjuk ezt a természetes csodaszert

Eddig leginkább az olívaolaj jótékony hatásairól lehetett hallani, pedig az olajfa levele évezredek óta az egyik legsokoldalúbb természetes orvosság!

Ötször annyit ér, mint a C-vitamin

Az olajfáról már a Bibliában is említést tettek az egykori gyógyítók! Olyan növényként írják le, melynek „gyümölcse hús, levele gyógyszer”, mára mégis kevesen tudnak erről az ősi titokról. Szakértők szerint antioxidáns-tartalma a C-vitaminénak ötszöröse, vagyis lelassítja az öregedési folyamatokat, fiatalon tartja a szervezetet. Különösen azoknak ajánlják, akiknek magas a koleszterinszintje, illetve szív- és érrendszeri problémákkal küzdenek. Kutatások szerint ugyanis oleuropein nevű hatóanyaga javítja a szív vérellátását, tágítja a koszorúereket, kiegészítő kezelésként segíthet a szívritmuszavarok korrigálásában.

Azoknak is jó ötlet kipróbálniuk, akik tudják, hogy a családban előfordultak szívproblémák, és szeretnék megelőzni a bajt. Nem kell nagy mennyiségben inni, de fontos, hogy rendszeresen, kúraszerűen alkalmazzuk. Jó koleszterinként ismert HDL-koleszterint tartalmaz. Egyesek szerint emiatt, mások szerint a benne lévő szkvalénnak köszönhetően ritkább a magas koleszterinszint a mediterrán országokban a dohányzás és a viszonylag sok húsfogyasztás ellenére is.

Az olajfalevél egykor valóságos kincs volt: áldozati eszközként, testápolóként, próféták felavatására használták. Negyvenszer több benne az öregedésgátló, immunrendszer-erősítő
anyag, mint az olívaolajban!

Jó tudni!

A levelekből préselt kivonatot folyékony formában ihatjuk cseppekben adagolva, szárított változatát tablettában vehetjük be. Bizonyos készítményeket terhes és szoptatós anyukáknak is ajánlanak, más típusú szereket azonban nem, így mindenképpen kérdezzük meg orvosunkat, ajánlja-e nekünk az olajfalevél-kivonatot.

Influenza ellen

Ősszel különösen fontos odafigyelnünk rá, hogy megerősítsük az immunrendszert, ugyanis az orvosok szerint így tudunk a leginkább védekezni a szezonális vírusok, például az influenza ellen. Amikor az olívaolajat tömegesen kezdték el gyártani, felfigyeltek rá, hogy egyes fermentlevek megromlanak, míg mások sokáig megőrzik szavatosságukat. A szakemberek rájöttek, hogy ha alkoholos kivonatot készítenek az olajfalevélből, azzal képesek hatástalanítani bizonyos baktériumokat.

Tehát majdnem százféle gyógyító összetevője ellenáll a fertőző betolakodóknak: a gombáknak, a baktériumoknak és a vírusoknak. Akkor is bevethetjük, ha meg akarjuk előzni a bajt, de akkor is hatásos lehet, ha már kialakultak a tünetek (akár tüsszögés, köhögés, orrfolyás, akár gombás fertőzés jelei).

Mivel erősíti az immunrendszert, allergia ellen is ajánlják kiegészítő kezelésként a panaszok enyhítésére.

Mire jó?

✔ Erősíti az immunrendszert

✔ Egyensúlyba hozza a bélműködést

✔ Optimalizálja a vércukorszintet

✔ Öregedésgátló

✔ Gombaölő hatású

✔ Antioxidáns

✔ Segít megelőzni a fertőzéseket, harcol a vírusok, baktériumok ellen

✔ Enyhítheti az allergia és az asztma tüneteit

✔ Energiával tölt fel, különösen ajánlott, ha kimerültnek érezzük magunkat

fotó: pexels