Őszi szilva- és szőlőleves
Hozzávalók:
• 8 dl víz
• 4 dl száraz vörösbor
• 3 evőkanál forraltbor-fűszerkeverék
• 2 rúd fahéj
• 1 db narancs
• 40 dkg szilva
• 25 dkg szőlő
• 4 db tojás
• 5 dkg cukor
• 1/2 tasak vaníliás pudingpor
• 1 dl 10%-os főzőtejszín
• 15 dkg porcukor
1. A bort és a vizet egy fazékban összeöntjük, hozzáadjuk a fűszereket, a karikázott narancsot, és a kimagozott, darabolt szilvát. Összeforraljuk, és körülbelül 15-20 percig főzzük.
2. A tojások sárgáját fehéredésig verjük az 5 dkg cukorral, majd csomómentesre keverjük a pudingporral, és fokozatosan, hőkiegyenlítéssel adagoljuk a leveshez. Melegítve összefőzzük, épp csak annyira, hogy egyet forrjon.
3. A sütőt 150 Celsius-fokra előmelegítjük. 2 db szobahőmérsékletű tojásfehérjét elektromos habverővel elkezdünk habnak felverni. Amikor már szép habos, de még nem kemény a fehérje, fokozatosan, evőkanalanként hozzákeverjük a porcukrot. Minden kanál között tovább verjük a habot 1-1 percig.
4. A kemény habot nyomózsákba töltjük, a fehérjehabból sütőpapírral bélelt sütőlapra kis korongokat/kupacokat formázunk. A sütőbe tesszük, 10 perc sütés után mérsékeljük a hőfokot 120 fokra. 35-40 percig sütjük. Ekkor kikapcsoljuk a sütőt, konyharuhával résnyire kitámasztjuk a sütőajtót, és így hagyjuk kihűlni. A levest a habcsókkal kínáljuk.
Vörösboros marharagu slambuccal
Hozzávalók 6 adaghoz:
• 50 dkg marhahús
• 10 dkg füstölt szalonna
• 1-1 szál sárga- és fehérrépa
• 25 dkg csuszatészta
• 80 dkg burgonya
• 2 dl száraz vörösbor
• 1 fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 evőkanál őrölt pirospaprika
• 2 dl paradicsompüré
• 2 db babérlevél
1. A szalonna felét kockázzuk, zsírjára sütjük, a felaprított vöröshagymát megdinszteljük benne. Hozzáadjuk a kockázott marhahúst, és körbepirítjuk. Megszórjuk 1 evőkanál paprikával.
2. A reszelt répákkal összedinszteljük, a zúzott fokhagymát és a babérlevelet is belekeverjük, megsózzuk. 5-10 percig kevergetve főzzük, amíg a zöldségek is összeesnek kicsit, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi a húst. Összeforraljuk, sózzuk, borsozzuk.
3. Lefedve puhára főzzük a húst. Időnként megkeverjük, és pótoljuk az elpárolgott vizet. Amikor a hús már szinte teljesen megpuhult, hozzáöntjük a bort és a paradicsompürét, és további 30 percig takarékon főzzük a pörköltet.
4. A slambuchoz a maradék, felkockázott szalonnát is zsírjára sütjük. Hozzáadjuk az egyenletesre tört csuszatésztát és enyhén megpirítjuk. 1 evőkanál pirospaprikával megfűszerezzük, és ezzel is pirítjuk egy keveset. Beletesszük a felkockázott burgonyát. Összekeverjük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Sózzuk, borsozzuk.
5. Fedő nélkül, időnként rázogatva/kevergetve addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul, közben pótoljuk a vizet. Amint a krumpli is megpuhult, elkeverjük a kész pörkölttel.
Szüreti szőlős pite
Hozzávalók 10 szelethez:
• 25 dkg liszt
• 12 dkg vaj
• 10 dkg porcukor
• 1 teáskanál őrölt fahéj
• 1 teáskanál sütőpor
• 1 dl natúr joghurt
• 2 darab nagy tojás
• 1 citrom reszelt héja
• 1 tasak vaníliás cukor
• csipet só
• 50 dkg zamatos kékszőlő
1. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük.
2. A lágy vajat habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat is. Hozzászitáljuk a sütőporral, a fahéjjal és a sóval elkevert lisztet. Hozzáadjuk a joghurtot és a citrom reszelt héját. Fakanállal simára keverjük a tésztát. Ha sűrű, kevés tejjel lazítjuk.
3. Vajjal kikenünk és liszttel kiszórunk egy 24 cm-es gyümölcstorta- vagy piteformát, belesimítjuk a tésztát, majd egyenletesen rászórjuk a leszemezett szőlőt. 25-30 perc alatt készre sütjük.
Fotó: Vrábel Kriszta