2017. június 25., vasárnap ; Vilmos napja van
Előfizetés  Írjon nekünk!  Meglepetés-receptek  Olvasóink receptjei  Rejtvények 




Gőzgombóc ringlós töltelékkel

Hozzávalók:
A kovászhoz: 3 dkg élesztő, 3 evőkanál tej, 2 kávéskanál liszt, 1 kávéskanál cukor; a tésztához: 50 dkg liszt, 1 tojás, 1 tojássárgája, 5 dkg vaj, 2 evőkanál cukor, 2 dl tej, 1 citrom reszelt héja és leve, 1 csomag vaníliás cukor, csipet só; a töltelékhez: 12 szem kimagozott ringló, 12 szem mokkacukor
Az öntethez: vaníliasodó

Elkészítés:
A vajat egy lábasban, kislángon megolvasztjuk, beleöntünk 1 dl tejet, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, az egész tojást, a tojássárgáját, a citrom héját, és az egészet habosra keverjük. Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, és csipetnyi sóval ízesítjük. Hozzáadjuk a kovászt, majd a tejes keveréket is hozzáöntjük, összedolgozzuk, és együtt megdagasztjuk. Ezt a műveletet a robotgép spiráljával is elvégezhetjük. Végül a maradék 1 dl tejet is beledolgozzuk, és addig dagasztjuk, ameddig a tészta elválik az edény falától. Langyos helyen, letakarva 25 percig kelesztjük. A tésztából evőkanállal galuskákat szaggatunk, deszkán kocka alakúra lapítjuk. A kimagozott ringló közepébe 1-1 szem mokkacukrot nyomunk, és a tészta közepére tesszük. Ráhajtjuk a tészta széleit, gombócot formálunk belőle, és lisztezett deszkán újrakelesztjük.
Amíg a gombócok kelnek, csipetnyi sóval vizet forralunk. Az edény tetejére szitát teszünk. Ráhelyezzük a gombócokat, és letakarva 15 percig gőzöljük. Porcukros, darált mákkal megszórjuk, és vaníliasodóval tálaljuk.


Elkészítési idő: 



Címlapsztori  •Meglepő történetek  •Horoszkóp  •Rólunk szól  •Az élet írta  •Sztárbazár 
Central Médiacsoport Zrt. • Minden jog fenntartva!